Kā dabīgi aizsargāties no odiem un ērcēm

Kā izvēlēties repelentu, kas ir efektīvs, labi smaržo un nekaitē veselībai? Jūs sakāt, ka tā nevar būt?

Iepazīsimies ar ēteriskajām eļļām, kas palīdz aizsargāties pret nevēlamiem kukaiņiem - odiem, ērcēm, mušām utt. Vispiemērotākie dabīgie repelenti ir krustnagliņu, priežu, koriandra, pelargoniju, ciedru, citronzāles, citrusaugļu, nime koku, tējas koka (mirtes lapas) vai kadiķu ēteriskās eļļas. Tiem, kas vēlas patīkamāku aromātu, ieteicams lietot piparmētru vai lavandas ēterisko eļļu. Ar šīm eļļām var samitrināt drēbju malas, atšķaidot ar augu eļļu, lavandas vai tējas koka ēterisko eļļu var uzklāt uz ādas, ārstēt niezošos kodumus. Ēteriskās eļļas ar saldu ziedu vai augļu aromātu - roze, jasmīns utt. nav piemērotas odu atbaidīšanai. Šīs eļļas, gluži pretēji - var pat pievilināt kukaiņus.

Ēteriskās eļļas ir gaistošas ​​un ātri iztvaiko, tāpēc to iedarbība bieži ir īslaicīga. Tīras ēteriskās eļļas aizsargā vidēji no 15 minūtēm līdz 1 stundai. Ja gatavojat maisījumu, izmantojiet dabiskos fiksatorus, tam ideāli piemērota jojobas (simondsiju) eļļa vai benzoīna sveķi.

Odus un ērces atbaidošās ēteriskās eļļas:

Citronellu ēteriskā eļļa. Iespējams, ka tā ir visefektīvākā un odiem visnepatīkamākā smarža. Parasti šo eļļu var sastapt moskītu repelentu sastāvā. Tās aromāts ir nedaudz salds un citrusīgs, ļoti atgādina citronzāli. Citronella ne tikai atbaida odus, bet arī pretiekaisuma īpašību dēļ atvieglo iekaisumu pēc sakodumiem un mazina niezi.

Krustnagliņu ēteriskā eļļa. Intensīva aromāta dēļ tā labi atbaida kukaiņus, taču ir ļoti svarīgi to nepavairot un pirms lietošanas vienmēr atšķaidīt ar citu bāzes eļļu, jo tīra eļļa var stipri kairināt ādu.  Krustnagliņu ēterisko eļļu nav ieteicams lietot bērniem un arī kad āda ir iedegusi saulē.

Piparmētru ēteriskā eļļa. Tai ir stipra mentola smarža, tā ir ļoti nepievilcīga kukaiņiem. Šī ēteriskā eļļa (pareizi atšķaidīta) ir labs līdzeklis pret dzēlieniem.

Eikalipta (citrona aromāta) ēteriskā eļļa. Intensīvā smarža saasina kukaiņu ožu un neļauj tiem atrast ceļu uz upuri.

Lavandas ēteriskā eļļa. Lavandas ēteriskā eļļa ir diezgan maiga, tāpēc lieliski piemērota tiem, kam ir īpaši jutīga āda.

Citronu ēteriskā eļļa. Kukaiņiem tā nepatīk citrusaugļu aromāta dēļ. Tomēr jāatceras, ka izmantojot citrusaugļu eļļu nedrīkst būt saulē, fototoksisku reakciju dēļ, kas var izpausties ar pigmenta plankumiem.

Pelargoniju ēteriskā eļļa.Labidarbojas kā papildu ēteriskā eļļa, eļļas maisījumam. Lieliski sader ar citronellu, lavandu un ir pietiekami maiga jutīgai ādai.

Tējas koku (mirtes lapas) ēteriskā eļļa.Lielākais ērču ienaidnieks. Piemīt antiseptiskas un pretmikrobu īpašības, kas padara šo eļļu par vienu no labākajām pret odu kodumiem. Lietojot tējas koka eļļu, jūtama atvēsinoša sajūta, kas palīdz mazināt niezi. Uzpilinot pāris pilienus tējas koka eļļas uz  vates, varat to uzklāt tieši uz kodumiem.

 

Sajaucot kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus, mēs īpaši iesakām NĪMA KOKA eļļu. Tas ir ļoti efektīvs un 100% dabīgs insekticīds, ko izmanto ekoloģiskajās saimniecībās, lai atbrīvotos no kaitēkļiem, aizsargātu vidi un nekaitētu cilvēkiem. Šī eļļa iznīcina parazītus, utis, atbaida kukaiņus un ērces. Protams, tas izceļas arī ar specifisko smaržu. Izmantojiet nīma eļļu kā bāzes eļļu maisījumā kopā ar ēteriskajām eļļām.

Ēterisko eļļu vienkāršākais izmantošanas veids ir vienkārši pilināt tās uz drēbēm, galvassegām un apaviem. Uzpiliniet uz bikšu galiem, šalles vai cepures, aprocēm, uz virsdrēbēm, plecu augstumā vai uz  lakatiņa, kuru varat ielikt kabatā. No ķermeņa siltuma ēteriskās eļļas iztvaikos un palīdzēs atbaidīt kukaiņus.

Labākais līdzeklis pret odiem mājās – elektriskie iztvaicētājiaromātiskās lampas vai karstais ūdens: iepiliniet dažus pilienus jebkuras no uzskaitītajām ēteriskajām eļļām krūzē ar karstu ūdeni un novietojiet telpā uz palodzes.