SMARŽU TERAPIJA – DEGUNA UN SMADZEŅUTRENIŅŠ

Klīniskie pētījumi un ožas testi parādīja, ka līdz ar cilvēka vecumu palielinās spēja sajust smaržas, un pēc maksimuma sasniegšanas aptuveni 40 gadu vecumā sāk vājināties. Tas galvenokārt ir saistīts ar neiroloģiskām izmaiņām smadzenēs, kuras ietekmē cilvēka vecums.

Smaržas sajūtu mums sniedz smadzenes, kas saņem signālu no ožas epitēlija, kurā ožas molekula ir savienojusies  ar ožas neironiem. Tātad ožas sajūta - smadzeņu reflekss. Smaržas sajūta var būt svarīgs detektors, nosakot mūsu smadzeņu sistēmas efektivitāti vai neiroloģiskas izmaiņas. Spēju saost vājina vai tā pat pazūd Parkinsona slimības vai citu neiroloģisku traucējumu dēļ.

Zinātnieki saka, ka nemitīga ožas nerva stimulēšana (deguna trenēšana ar smaržām) stiprina smadzeņu neironu savienojumus, kas palīdz smadzenēm  vieglāk saņemt, apstrādāt un iegaumēt informāciju.

Ne tikai  dzejoļu mācīšanās uzlabo atmiņu un aizkavē neiroloģiskās slimības, to var sasniegt pastāvīgi ožot ēteriskās eļļas. Pasaulē praktizē smaržu terapiju(angl. smell training),  kas ne tikai palīdz atjaunot ožu cilvēkiem, kuri dažādu iemeslu dēļ ir zaudējuši to, bet arī stimulē un uzlabo smadzeņu darbību un atmiņu.

Aromterapija - ikdienas aktivitāte. Lai kur jūs atrastos, vienmēr pa rokai, lai ir  vismaz 4 dažādas ēteriskās eļļas. Ēterisko eļļu terapiju varat iesākt ar šādiem aromātiem: rožu, citronu, krustnagliņu, eikalipta. Tomēr var būt piemērotas arī citas ēteriskās eļļas, kas jums patīk. Ieelpojiet tās vismaz vairākas reizes dienā tieši no pudeles un dariet to regulāri katru dienu. Vēlāk izvēlieties citas iecienītākās smaržas.

Vērojiet, kā smaržas ne tikai priecē, bet arī uzlabo dzīves kvalitāti!

 

Sagatavoja Jolanta Cinaitiene

Saskaņā ar Tisserand Institute mācību materiālu, 2020

https://static1.squarespace.com/static/5527a250e4b0c422d13e3227/t/5a0ec6fc8165f5db2ae22129/1510917886796/Newsround+Nov+Digi+Smell+Training.pdf