Citrusaugļu ēteriskās eļļas – ar ko tās atšķiras un kā izvēlēties sev piemērotāko?

Citrusaugļus plaši audzē visā pasaulē, ņemot vērā to ieguvumus veselībai. Tos var ēst svaigus, pievienot desertiem, izspiest sulā un vārīt ievārījumus. Tie ir lielisks vitamīnu avots, ir īpaši bagāti ar C vitamīnu. Pārstrādājot citrusaugļus, rodas liels daudzums atkritumu (miza, sēklas, mīkstums), kas veido apmēram 50% no augļa svara. Citrusaugļu atkritumi ir d-limonēna, flavanoīdu, karotinoīdu, celulozes, pektīna, polifenolu, askorbīnskābes un ēterisko eļļu avots.

Citrusaugļu ēteriskās eļļas tiek plaši izmantotas pārtikas un dzērienu rūpniecībā kā dabiskas pārtikas piedevas, jo tās ir klasificētas un atzītas par lietošanai drošām (GRAS). Citrusaugļu ēteriskās eļļas tiek izmantotas arī kā dabiski konservanti, pateicoties plašajam iedarbības spektram pret mikroorganismiem (baktērijām, sēnītēm), piemīt antioksidanta iedarbība, novērš brīvo radikāļu veidošanos. Patīkamās smaržas dēļ tos bieži lieto kosmētikā, smaržās, tvaicēšanai utt.

Ir izpētīts, ka mizas, lapu un ziedu ēterisko eļļu ķīmiskais sastāvs ir atšķirīgs. Šo atšķirību ietekmē auga ģenētiskā vēsture, izcelsme, gadalaiks, klimats, kurā augs aug, auga vecums, nogatavošanās stadija, ēteriskās eļļas izspiešanas metode. Saldā apelsīna, rūgtā apelsīna mandarīna un greipfrūtu ēteriskajās eļļās ir daudz monoterpēnu un d-limonēna. Ēteriskajā eļļā, kas iegūta no rūgto apelsīnu lapām, dominē linalilacetāts un linalols, bet no ziediem - linalols, d-limonēns un linalilacetāts.

Saldā apelsīna (Citrus sinensis L.) ēteriskās eļļas smarža veicina fizioloģisko un psiholoģisko relaksāciju, mazina satraukuma simptomus. 90 sekundes ieelpojot ēterisko eļļu  samazinājās oksihemoglobīna daudzums smadzeņu garozas prefrontālajā zonā, kā rezultātā cilvēks jūtas ērti un atviegloti. Viena pētījuma laikā zobārsta uzgaidāmajā telpā tika iztvaikota saldā apelsīna ēteriskā eļļa; bija pierādīts, ka uzgaidīšanas telpā gaidošo cilvēku stresa līmenis pirms zobārstniecības procedūras samazinājās, salīdzinot ar kontroles grupu, kurai netika iztvaikota ēteriskā eļļa. Saldā apelsīna ēteriskajai eļļai, kas sajaukta ar bazilika ēterisko eļļu, piemīt ārstējošas īpašības pret pinnēm. S. apelsīnu ēteriskā eļļa ir potenciāls pesticīds, lai mājās iznīcinātu mušas, tarakānus un odus. Ir pierādīts, ka ēteriskā eļļa ir prethelmintu līdzeklis pret kuņģa un zarnu nematodēm, un pat piecas reizes efektīvāka nekā tējas koka ēteriskā eļļa pret Haemonchus contortus oliņām.

Rūgtā apelsīna (Citrus aurantium L.) ēteriskajai eļlai  piemīt nomierinošas īpašības, pateicoties nomierinošai, relaksējošai iedarbībai. Tas arī uzlabo miega kvalitāti, tad ir piemērots bezmiega ārstēšanai. Pētījumi pierādīja, ka rūgto apelsīnu ēteriskā eļļa ir efektīva satraukuma simptomu ārstēšanā pacientiem ar hronisku mielogēnu leikēmiju pirms testa vielu savākšanas, ēteriskā eļļa tāpat ir mazinājusi sedācijas sāpes un satraukumu grūtniecēm, pirmo reizi dzemdējot. Rūgto apelsīnu ēterisko eļļu var izmantot epilepsijas un krampju ārstēšanai. Ir zināms, ka tas darbojas kā afrodiziaks. Tas ir noderīgi tādu gremošanas traucējumu ārstēšanā, kā lēna gremošana, aizcietējums, kuņģa problēmas, vēdera uzpūšanās un tml. Brīvo radikāļu attīrīšanas īpašību dēļ rūgto apelsīnu ekstraktam bija nefroprotektīvs efekts pret gentamicīna izraisītiem nieru bojājumiem. Eļļa ir minēta arī kā efektīva ādas sēnīšu infekciju, piemēram, sēnīte, nieze un "sportista pēdas", ārstēšanas līdzeklis.

Neroli (Citrus aurantium L.) ēteriskā eļļa  efektīvi mazina šoka vai bailes stāvokli, pozitīvi ietekmē endokrīno sistēmu. Sakarā ar līdzību ar augļa mizas ēterisko eļļu, neroli smarža mazina trauksmi un paaugstina garastāvokli. Neroli ēteriskā eļļa palīdz mazināt menopauzes simptomus, pazemināt asinsspiedienu un paaugstināt libido sievietēm pēcmenopauzes periodā.

Pētījuma laikā tika atklāts, ka neroli ēteriskā eļļa mazināja PMS simptomus. Ieelpojot lavandas, ilang-ilanga, majorāna un neroli maisījumu (20: 15: 10: 2), samazinājās sistoliskais un diastoliskais asinsspiediens. Pats interesantākais ir tas, ka rūgto apelsīnu ziedu ekstraktam piemīt antiamnēziska un atjaunojoša iedarbība uz atmiņu, novērš skopolamīna izraisītos mācīšanās un uzvedības traucējumus, un to var izmantot Alcheimera slimības simptomu mazināšanai.

Citronu (Citrus limon osbeck) ēteriskā eļļa ir pazīstama kā dabisks stresa mazinātājs. Pētījumi ir parādījuši, ka citrona ēteriskās eļļas ieelpošana palielina dopamīna sintēzi organismā, kā rezultātā samazinās stresa līmenis. Citronu ēteriskā eļļa aktivizē arī simpātisko nervu sistēmu un inervē baltos taukaudus, pastiprina lipolīzi (taukaudu sadalīšanās glicerīnā un taukskābēs) un samazina izredzes iegūt papildu svaru.  Citronu ēteriskā eļļa veicina radošumu un tiek uzskatīts, ka tas ietekmē sirdsdarbības ritmu. Pētījumā atklājās, ka citrona ēteriskās eļļas ieelpošana pētītajām grūtniecēm samazināja sliktas dūšas sajūtu par 33%.  Citronu ēteriskā eļļa palīdz koncentrēties, uzlabo kognitīvās funkcijas un atvieglo mācību materiālu apguvi. Pētījumā žurkas, kurām iztvaicēja ēterisko eļļu, vajadzīgo marķējumu atrada ātrāk nekā kontroles grupa. Ēteriskā eļļa ievērojami uzlabo α-tokoferola (E vitamīns), retinilacetāta (A vitamīns), piridoksīna (B6 vitamīns) un askorbīnskābes (C vitamīns) trans-epidermālo absorbciju no emulsijām.

Laima (Citrus aurantifolia) ēterisko eļļu var izmantot gripas, astmas, saaukstēšanās, bronhīta simptomu mazināšanai. Laima ēteriskā eļļa var palīdzēt zaudēt svaru vai ārstēt zāļu izraisītu aptaukošanos. Laima ēteriskajai eļļai piemīt spazmolītiska iedarbība, un tā var būt noderīga Alcheimera slimības ārstēšanā, jo spēj kavēt noteiktu enzīmu sintēzi. Greipfrūtu (Citrus x paradisi) ēterisko eļļu sauc par “diētu” draugu. Tāpat kā citrona ēteriskā eļļa, greipfrūtu smarža ietekmē lipolīzi un kavē svara pieaugumu. Sajaucot ar pačūlijas ēterisko eļļu, greipfrūtu ēteriskā eļļa mazina izsalkumu un tieksmi pēc nekontrolētas ēšanas, tad tas ir lielisks veids, kā veselīgi zaudēt svaru. Brīnišķīgā, atsvaidzinošā ēteriskās eļļas smarža aktivizē un saasina maņas. Tāpat veicina toksīnu un papildu šķidrumu izvadīšanu no ķermeņa.

Bergamotes (Citrus bergamia) ēterisko eļļu plaši izmanto parfimērijas, farmācijas, kosmētikas un pārtikas rūpniecībā. Bergabtena klātbūtnes dēļ ēterisko eļļu izmanto kosmētikā, lai veicinātu iedegumu, jo bergabtenam ir melanogēns (stimulē melanīna ražošanu). Ir izpētīts, ka bergamotes ēteriskā eļļa kavē hormona veidošanos, kas ir atbildīgs par sāpēm. Bergamotes ēteriskajai eļļai ir nomierinošas īpašības, līdzīgi kā diazepāms samazina kortikosterona līmeni organismā. Pētījuma laikā bergamotes ēteriskā eļļa 15 minūtes tika iztvaicēta garīgās veselības centrā, un tika atklāts, ka indivīdi jūtas ērtāk, bet pozitīvās emocijas pastiprinājās.

Teksta pamatā ir zinātniska publikācija:

 Noura S. Dosoky1 un William N. Setzer: Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils

Int J Mol Sci. 2018. gada jūlijs; 19 (7): 1966. Published online 2018. gada 5. jūlijā.

Tekstu sagatavoja BIOCOS academy ķīmiķe Guoda Mackevičiūte